dissabte, 7 de gener del 2012

EL NOSTRE "CENTRE"



Reportatge emés el 27/11/05, coincidint amb el 50é aniversari del CEC


El Centre Excursionista de Castelló, va neixer fa més de 56 anys, la seua constitució va tindré lloc el 18 de març de 1955 i des d'aquell moment, com un referent pel seu compromís amb la nostra identitat cultural i històrica ha estat present a la vida quotidiana de la nostra ciutat.
Com recullen els nostres estatuts, el CEC és una entitat que té com a objectiu principal la promoció de les activitats esportives, culturals i de defensa del medi ambient, especialment aquelles relacionades amb la muntanya, així com el foment de la nostra llengua.
Aquestes dos vessants, la cultural i l'esportiva estan interrelacionades en totes i cada una de les activitats promogudes per la nostra associació. Des del punt de vista cultural, posem l'èmfasi en tots aquells autèntics valors, arrelats en els nostres orígens i en el nostre territori, que expliquen la nostra història i ens projecten a l'exterior com una societat compromesa amb una identitat pròpia ben definida, i que proposa la pervivència digna del nostre patrimoni natural. Des del punt de vista esportiu, la consideració que detenim és la no-competitiva, és a dir, la visió de la muntanya en el seu sentit més ampli i humà, com un entorn a defendre, conéixer, compartir i respectar.
Les marxes excursionistes són les que constituïxen l'activitat més característica del CEC amb tota la seua diversitat, i són els socis els qui d'una manera voluntaria s'apresten a organitzar-les. Encara que hi ha una serie de marxes que s'han convertit en clàsiques, de manera que és fan tots els anys en unes dades determinades, com ara la Pujada a peu a Penyagolosa.
El CEC programa les marxes, els caps de setmana, sent el radi d’acció, com és natural, totes les comarques de la província de Castelló i s'eixampla al Montsià, al Matarranya, a la Terra Alta i a les zones més limítrofes de l'Aragó, encara que de vegades també es fan eixides a la resta del País Valencià, als Montes Universales, al Montseny, a Montserrat, als Pirineus (pujades a cims, com per exemple la Pica d'Estats o Canigó), a la Sierra de Cazorla, als montes d'Euskadi, etc...
Cal també remarcar que el CEC és el responsable de la conservació de senders com el GR-33 i del GR-7 al seu pas per la província de Castelló i és el responsable de les tasques de redescobriment, neteja i senyalització de nombrosos senders i col·labora activament juntament amb altres entitats en les mateixes tasques.
Per últim no podem deixar de fer referència a les publicacions que fa i ha fet el CEC, hem de parlar de la nostra revista "L'Estel" que, amb periodicitat trimestral, està oberta a la participació de tot aquell qui tinga alguna cosa a dir i dels llibres publicats com ara "Penyagolosa. Excursions a peu" el 1994,  "Senders de la Tinença de Benifassà" el 1998 i "SGR-33 Castelló de la Plana - Sant Joan de Penyagolosa. Sender de la Lluna Plena" l'any 2000.
Guillem Palomo
President del CEC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada